Κατηγορία Φαγητά / Πίτες-Πίτσες

Στριφτή Χορτόπιτα με πλιγούρι

Βαθμολογήστε και σεις την συνταγή!
closeΗ βαθμολογία σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την βαθμολόγηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Εκτέλεση

Συστατικά

  • Υλικά για ένα κανονικό ταψί
  • Για τα φύλλα:
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει
  • Για τη γέμιση:
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 1 ½ κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τη γέμιση
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι-πιπέρι

Ζύμη για τα φύλλα:
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη και στο τέλος προσθέτουμε το χλιαρό νερό όσο σηκώσει.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1/2
ώρα, μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.
Γέμιση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το πλιγούρι με λίγο χλιαρό νερό να φουσκώσει για μισή ώρα.
Μετά τη μισή ώρα το στραγγίζουμε και το στύβουμε καλά με τα χέρια να μην έχει υγρά.
Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε ελαφριά το κρεμμύδι να γυαλίσει και το ρίχνουμε σε ένα μπολ με το σπανάκι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το πλιγούρι, τον άνηθο, αλάτι-πιπέρι, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε ένα ταψί.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Αφού αλευρώσουμε τα μπαλάκια της ζύμης τους δίνουμε με τα χέρια μακρόστενο σχήμα και τα περνάμε από τη μηχανή, πρώτα από το Ν.1, αλευρώνουμε ακόμα λϊγο και μετά από το Ν.4,(έτσι θα βγει το φύλλο μακρόστενο).
Παίρνουμε το πρώτο φύλλο που ανοίξαμε και με ένα πινέλο το λαδώνουμε ελαφριά σε όλη την επιφάνεια του.
Με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε γέμιση στο κέντρο του φύλλου και το τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό.
Αφού το τυλίξουμε σε ρολό το στρίβουμε ελαφριά και του δίνουμε το σχήμα του σαλιγκαριού.
Τοποθετούμε το σαλιγκάρι στο κέντρο του ταψιού και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί εκεί που σταμάτησε το προηγούμενο.
Λαδώνουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Σχόλια Συνταγής

  • ευη
    pitta
closeΤο σχολιό σας καταχωρήθηκε με επιτυχία!
closeΠαρουσιάστηκε πρόβλημα κατά την καταχώρηση, παρακαλώ δοκιμάστε ξανά!

Σχολιάστε την Συνταγή

Προτεινόμενες Συνταγές